Het project Nachtgeluid ontstond tijdens de eerste lockdown van de Covid pandemie. Een aantal malen maakte ik nachtelijke wandelingen door de volledig stille binnenstad van Dordrecht, soms alleen en soms samen met anderen.
Tijdens deze wandelingen maakte ik geluidsopnamen.

3 Nocturnal Walks

In mijn zoektocht naar een zo overtuigend mogelijke werkelijkheidservaring is geluid in de laatste jaren een steeds belangrijker medium geworden. Waar foto en video altijd een distantie handhaven -je blijft in zekere zin altijd een toeschouwer, een buitenstaander- geeft in real-time opgenomen geluid je de ervaring zelf fysiek in de gebeurtenissen te worden opgenomen, er deel van uit te maken. Heden en verleden kunnen zo een onontwarbaar geheel vormen.

Voor het werk Synchronize (2015) had ik het geluid van een wandeling opgenomen. Deze opname was bedoeld om later, via oortelefoontjes, afgedraaid te worden tijdens een volgende wandeling. De eerder opgenomen voetstappen bepaalde het tempo van de nieuwe wandeling. Opgenomen geluid vermengde zich met live geluid.

In het werk Merging Spaces (2022), een samenwerking met Elia Torrecilla, werden gelijktijdig geïmproviseerde geluidswandelingen gemaakt in Valencia (Spanje) en Badefols d’Ans (Frankrijk). Via een open telefoonverbinding reageerden wij beiden direct en actief op het geluid van de ander. In post-productie zijn beide stereo-bestanden over elkaar heen gelegd en zo ontstond er een ruimtelijke geluidsconstructie waarin de verschillende geografische locaties gelijkwaardig, als in één virtuele ruimte, verenigd werden.

Merging Spaces

Op de website Nachtgeluid.nl wil ik met een zekere regelmaat nachtelijke stadswandelingen plannen en andere deelgenoot maken van een bijzondere ervaring.
Frans van Lent


 

Het werk van Frans van Lent ontstaat vanuit het concept en is minimaal in benadering. Door middel van performatieve en sculpturale methoden richt zijn praktijk zich op menselijk gedrag in het publieke domein en het observeren, verwerken en herdefiniëren van de alledaagse manieren waarop dit waarneembaar is. Hij gebruikt verschillende methoden, specifiek gekozen voor elke gelegenheid: performance; fotografie, film, geluid, beschrijvende teksten.

Samenwerking met anderen en het initiëren van evenementen zijn belangrijke en consistente aspecten van zijn artistieke praktijk. In 2014 en 2016 organiseerde hij het Unnoticed Art Festival in de steden Haarlem en Nijmegen. In 2015 startte hij TheConceptBank.org, een gratis online database voor performance concepten. Frans van Lent is initiatiefnemer van de websites UnnoticedArt.com en The-Artificial.org en hij is mede-initiatiefnemer/curator van 222lodge in Dordrecht.
Hij publiceerde twee boeken, Unnoticed Art (2014) en TheParallelShow (2018), beide gedistribueerd door Jap Sam Books.

Frans van Lent studeerde Kunst en Educatie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1974-1979)
en voltooide zijn MA in Fine Art aan de MaHKU in Utrecht (2014).
Van 2000 tot 2020 gaf hij les aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Hij woont en werkt in Dordrecht, Nederland en in Hautefort, Frankrijk.